top of page

כתיבת כתבה מקצועית לאתר בייבילנד

מתי התינוק מתחיל ללכת? מהם השלבים שהוא עובר בדרך וכיצד ניתן לעודדו?

כל התשובות לשאלות הבוערות!

כתבה מאת פאולה בראון עבור אתר בייבילנד | נשלח: 12/8/2022


כל ההורים מצפים בכיליון עיניים לצעד הראשון של תינוקם האהוב, מתמלאים בהתרגשות ומייחלים לבואו של רגע זה. אין ספק שזהו אחד הרגעים החשובים ביותר בחיי התינוק והוריו, רגע אשר ייחרט לנצח בזיכרונם של ההורים ויגרום להם לאושר עילאי ולתחושת שמחה וגאווה בכל פעם שהם ייזכרו בו. אז בואו נדבר על הרגע המיוחד הזה וניגע בכל השאלות אשר עולות להורים הנמצאים בציפייה לצעדיו הראשונים של תינוקם.



מתי התינוק מתחיל לעמוד וללכת ומהם השלבים שבדרך?

לפני שהתינוק נעמד לראשונה על רגליו בדרך כלל הוא זוחל ונעמד על ברכיו, על ידי כך הוא מתרגל לשאת ולאזן את משקל גופו עד שלומד להזדקף ולעמוד בכוחות עצמו.

בסביבות גיל 8 – 10 חודשים התינוק מתחיל לעמוד ולהזדקף עצמאית בעודו לומד לעשות את צעדיו הראשונים עם תמיכה בחפצים ואנשים אשר מלווים אותו לאורך כל הדרך.

לבסוף, בסביבות גיל 12 - 14 חודשים התינוק מתחיל ללכת באופן עצמאי ללא סיוע.

בשלב זה הוא לומד לשמור על שיווי המשקל, לבלום ולשנות את מהירות צעדיו.


במה תלוי מתי התינוק צפוי להתחיל ללכת?

הסיבות יכולות להיות רבות ומגוונות; החל מאופי התינוק, הגנטיקה שלו ועד למשקל גופו ויכולותיו המוטוריות. למשל, אם אביו או אימו של התינוק החלו ללכת בשלב מוקדם יחסית, סביר להניח שתינוקם יחל לעשות את דרכו העצמאית בגיל מוקדם יחסית לעומת תינוק אחר אשר הוריו כתינוקות החלו ללכת בשלב מאוחר יותר או באם זחלו לסירוגין עד גיל שנה וחצי ומעלה.


כיצד ניתן לעודד את התינוק לעשות את צעדיו הראשונים?

הבסיס לכל הנו הביטחון, הסבלנות והרוגע אשר עלינו להשרות כהורים; התינוק ירגיש בזאת ויעשה את הצעד הראשון שלו בידיעה שיש מי שתומך ודואג לו.

כמו כן, ניתן לעודד את התינוק להתחיל ללכת באמצעות חפצים היאפשרו לו להישען עליהם, כגון: רהיטים, שולחנות פלסטיק וכל דבר קשיח ויציב אשר יהווה משענת עבור התינוק.

מומחים רבים לא ממליצים להשתמש בהליכונים משום שהדבר עלול לפגוע ביכולת הלמידה של התינוק ללכת בכוחות עצמו ולתת תפיסה מוטעית למערכת העצבים שלו.

מומלץ לשלב תרגילים מוטוריים אשר יתרמו רבות לחיזוק שריריו וידרבנו את התינוק להתרומם וללכת בכוחות עצמו.


כיצד למגן את האזור בו התינוק מתחיל את צעדיו הראשונים?

על מנת לשמור על התינוק מפני כל סכנה אפשרית ולתת לו מרחב לחופש תרגול ההליכה, יש להשגיח עליו ולדאוג לכך שכל הפינות החדות של הרהיטים יהיו מעוגלות, כבלים וחוטים חשמליים מורחקים והמרחב מוגן ובטוח באמצעות אביזרי מיגון ייעודים אשר נועדו להגן על התינוק מפני פגיעה, התחשמלות ומעידה.

כמו כן, חשוב לתת לתינוק גיבוי מלא ברגעי חוסר שיווי משקל ולדאוג לכך שהאזור בו התינוק יעשה את צעדיו הראשונים יהיה מרווח וממוגן, הדלתות והחלונות סגורים והחדר יכלול כמה שפחות חפצים קטנים וחדים העלולים להוות מקור לסכנת בליעה וחבלה.


אילו תרגילים כדאי לעשות לצורך הקניית ביטחון ושיווי משקל לתינוק?

ישנם הרבה פעילויות ותרגילים מוטוריים הניתנים לשילוב בשגרת היום יום של התינוק והוריו, כגון: אחיזה באזור הצלעות והובלת התינוק בעודו עם רגליים על הקרקע, עשיית תרגילי כיפול ברכיים ועיסוי רגליים, שילוב אלמנטים של הפתעה לשם תרגול בלימה ושליטה במהירות ההליכה, פיזור משחקים לשם יצירת סקרנות ואינטראקציה בכדי לגרום לתינוק להתנייד ולהגיע בכוחות עצמו מנקודה א' לנקודה ב' ועוד.


באיזה שלב מומלץ לרכוש את הנעל הראשונה?

מומלץ לקנות את הנעל הראשונה בשלב מאוחר יותר, בשלב בו התינוק כבר שולט בהליכתו, מתנייד עצמאית ורץ - בדרך כלל זה קורה בגיל שנתיים.

עד אז מומלץ לגרוב גרביים חמות בימים קרים ולהשאירו יחף בימי קיץ חמים, זה בריא להתפתחות שרירי כף הרגל, תורם למערכת הבלימה של התינוק וממריץ את הדם בכפות רגליו; בעוד הנעליים מהוות מסגרת קשיחה המתחילה לעצב ולהגביל את תנועת הרגל ובכך למנוע ממנה לתרגל גמישות והתפתחות של שרירים חיוניים האחראיים על ההליכה. תנו לתינוקכם ליהנות מהחיבור לטבע ולבריאה, פשוט תדאגו שיהיה לו חמים ונעים.


חשוב לשים לב!

לעיתים הליכה על קצות האצבעות עלולה להיות סימן אזהרה לבעיה אורתופדית או נוירולוגית,

לכן מומלץ להתייעץ עם אורתופד מומחה ילדים בכדי לשלול כל חשד בעניין.

עם זאת, חשוב לא להיכנס לפאניקה אם כי לרוב מדובר בתופעה טבעית החולפת עם הזמן.

כמו כן, יש לשים לב באם התינוק עדיין מתקשה לעמוד ולשמור על שיווי משקל ויציבות בגיל 10 חודשים ומעלה, צולע, מתקשה לעמוד על שתי רגליו או מרמז על כאב בזמן עמידה או תוך כדי ניסיון הליכה.


התינוק לא ממהר ללכת?

בדרך כלל לקראת גיל שנה וחצי התינוק כבר הולך בכוחות עצמו, שולט בתנועות ובמערכת הבלימה שלו כראוי. עם זאת, לעיתים ישנו עיכוב בהתחלת הליכה עצמאית בקרב תינוקות אשר עדיין לא צברו את מלוא הביטחון והאומץ ללכת בכוחות עצמם. הם עומדים ומשלבים זחילה בין לבין, אך לא ממהרים לקום וללכת למרחקים באופן רציף. התהליך הינו טבעי ולוקח זמן.

על כן, יש להתאזר בסובלנות ובגישה חיובית, אם כי כל תינוק יתחיל ללכת בקצב שלו לאחר שירגיש בטוח ויציב דיו בכדי להתנתק מתמיכה חיצונית ולהתחיל לחקור את עולמו המסקרן והמופלא על שתי רגליו.


כל הזכויות שמורות לפאולה בראון | www.paula-braun.com

Kommentit


bottom of page